חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יובש בפה בלילה – למה זה קורה ואיך למנוע את זה

מכירים את זה שאתם מתעוררים באמצע הלילה עם הרגשה כאילו מישהו שתל לכם במפתיע את כל הסהרה בפה? הלשון דבוקה לחיך, השפתיים סדוקות, והגרון צרוד וכואב? זהו, אתם ממש לא לבד! יובש בפה בלילה זו תופעה נפוצה למדי, שיכולה להיגרם מסיבות שונות ומשונות. אז מה בדיוק עומד מאחורי התופעה הלא נעימה הזו? מה אומר היובש, והאם זה מעיד על הבריאות הכללית שלנו? ואיך אפשר להקל עליו או למנוע אותו? 

תחושת פה יבש בלילה – מה זה בכלל אומר?

 לפני שנצלול עמוק יותר לכל מיני סיבות ודרכי טיפול, בואו רגע נבין יותר לעומק – מה זה בכלל אומר "יובש בפה"? אילו תחושות ותסמינים חווים מי שסובלים מזה?

ובכן, המונח הרפואי ליובש בפה או בלשון הוא "קסרוסטומיה" (Xerostomia), ובגדול הוא מתאר מצב של ירידה בכמות הרוק בחלל הפה. כולנו יודעים שרוק חשוב מאוד לפעילות התקינה של הפה – הוא מורכב מאנזימים שמתחילים את תהליך עיכול המזון, הוא שומר על לחות, גמישות וחיוניות של הרקמות הרכות בפה, והוא נלחם בחיידקים ומונע דלקות וריח רע. אז כשיש ירידה בכמותו או באיכותו – אנחנו די מהר מרגישים את ההשלכות, במיוחד בלילה כשהפה שלנו בדרך כלל סגור לאורך זמן.

סימנים נפוצים של יובש בפה כוללים:

  • תחושת צמא מוגברת, במיוחד בלילה ובבוקר.
  • קושי בבליעה, דיבור או לעיסה.
  • כאבים או צריבה בלשון, בחניכיים או בגרון.
  • ריח רע מהפה.
  • טעם מוזר או מתכתי בפה.
  • שפתיים יבשות וסדוקות.
  • חניכיים רגישות או מדממות.
  • נטייה מוגברת לעששת ולדלקות בחלל הפה.

די מטריד נכון? אז למה זה קורה בכלל? הסיבות לירידה בתפקוד בלוטות הרוק שלנו הן מגוונות. בואו נכיר את השכיחות שביניהן.

הסיבות השכיחות ליובש בפה

מסתבר שיש לא מעט גורמים שיכולים להוביל ליובש בפה, במיוחד בשעות הלילה כששרירי הלסת רפויים והפה נוטה להיפתח יותר. בואו נעבור על כמה מהם:

נשימה דרך הפה בזמן השינה: זו אולי הסיבה הנפוצה ביותר ליובש בפה בלילה. הרבה אנשים, במיוחד כאלו שסובלים מגודש באף או מנחירות, נושמים דרך הפה הפתוח כשהם ישנים. האוויר שנכנס ויוצא מייבש בהדרגה את הרקמות ומקטין את כמות הרוק. המצב מחמיר אם חדר השינה מאוד יבש וחם.

מחלות ותרופות מסוימות: יובש בפה יכול להיות תופעת לוואי של המון תרופות נפוצות, כמו תרופות נגד חרדה ודיכאון, תרופות להורדת לחץ דם, אנטיהיסטמינים, משככי כאבים, ועוד. גם מצבים בריאותיים כרוניים כמו סכרת, זאבת, תת פעילות של בלוטת התריס או תסמונת סיוגרן (הפוגעת בבלוטות הרוק) מגבירים את הסיכון ליובש בפה.

טיפולים כימותרפיים או קרינתיים באזור הראש והצוואר: טיפולים אגרסיביים נגד סרטן, בעיקר ברקמות הראש והצוואר, יכולים לגרום לנזק זמני או קבוע לבלוטות הרוק ולהפחית את תפקודן. לכן יובש בפה הוא תופעת לוואי נפוצה מאוד בקרב מטופלים אונקולוגיים.

עישון וצריכת אלכוהול: העישון פוגע קשות ברקמות הרכות של הפה ומייבש אותן, וגם אלכוהול בכמויות גדולות מדכא את תפקוד בלוטות הרוק. אז מעשנים כבדים ושתיינים סדרתיים נוטים לסבול יותר מיובש בפה בלילה.

התייבשות (דהידרציה): כשהגוף שלנו מאבד יותר מדי נוזלים ונכנס למצב של התייבשות, גם בלוטות הרוק מייצרות פחות. זה יכול לקרות בגלל חום, פעילות גופנית מאומצת, שלשולים, הקאות, או סתם שתייה לא מספקת של מים לאורך היום. המצב מתגבר בלילה כשאנחנו לא שותים שעות ארוכות.

גיל מבוגר: עם העלייה בגיל, הגוף שלנו עובר שינויים טבעיים רבים, וזה כולל גם את בלוטות הרוק. אצל מבוגרים, הבלוטות נוטות להפיק פחות רוק באופן כללי ולהיות יותר רגישות להשפעה של תרופות ומחלות אחרות. לכן יובש בפה הוא די שכיח בשנות השישים ומעלה.

פציעות או מומים מולדים באזור הראש והצוואר: במקרים נדירים יותר, פגיעה פיזית באזור הלסתות והצוואר או מומים מולדים בבלוטות הרוק עצמן יכולים לפגום ביכולת שלהן לתפקד נורמלית ולגרום לירידה בלחות בפה לאורך כל שעות היממה.

אז כמו שאתם רואים, יש לא מעט "חשודים" פוטנציאלים שיכולים להיות אחראים על היובש המציק. חשוב לאתר ולטפל בגורם הבסיסי כדי לאפשר פתרון אמיתי לבעיה. ועל זה בדיוק נדבר עכשיו.

יובש בפה בלילה

איך מטפלים ביובש בפה בלילה?

אז עכשיו שיש לנו מושג על המנגנון והסיבות האפשריות ליובש – מה עושים כדי להילחם בתופעה המעצבנת הזו? יש כמה אסטרטגיות עיקריות:

  1. לטפל במקור הבעיה הכי חשוב – לנסות ולזהות את מה שגורם לנו באופן ספציפי ליובש, ולפתור את זה מהשורש. אם אנחנו נושמים הרבה דרך הפה בלילה, אפשר לנסות מדבקות אף או רצועות שמחזיקות את הלסת סגורה. אם זו תופעת לוואי של תרופה כלשהי, אפשר להתייעץ עם הרופא על חלופה פחות מייבשת. וכמובן, אם מדובר במחלה כרונית או טיפול כימותרפי – לעקוב אחרי ההנחיות הרפואיות הספציפיות.
  2. מוצרים חליפיים לרוק – בשוק תמצאו שלל מוצרים שנועדו "לחקות" את פעילות הרוק ולהחזיר לחות לחלל הפה. יש משחות שיניים ומי פה מיוחדים ליובש, ג'לים וספריי להרטבה מקומית, מסטיקים ללא סוכר שמעודדים הפרשת רוק, ואפילו תחליפי רוק מלאכותיים. אלו לא מרפאים את הבעיה עצמה, אבל יכולים להקל מאוד על התסמינים.
  3. שתיית מים ושמירה על לחות ברמה הכי בסיסית – גוף מורדם צריך מספיק נוזלים בשביל לשמור על לחות הרקמות והרוק. אז ודאו שאתם שותים לפחות 8 כוסות מים ביום, ולא מחכים עד שתרגישו צמא. שימו לידכם כוס מים לפני השינה למקרה שתתעוררו. אם האוויר בחדר השינה יבש במיוחד, שקלו להשתמש במכשיר אדים שמוסיף לחות לסביבה.
  4. טיפול תרופתי – במקרים של יובש כרוני וחמור שפוגע משמעותית באיכות החיים, יש מספר תרופות שנרשמות במרשם רופא ומסייעות להגביר את הפרשת הרוק מהבלוטות. הנפוצות הן פילוקרפין וסבימלין, שמחקים את פעילות מערכת העצבים הפרה-סימפתטית האחראית על בלוטות הרוק. הן לא מתאימות לכל אחד ועלולות לגרום לתופעות לוואי, אז חובה להיוועץ ברופא ולהשתמש בהן בזהירות.
  5. דיקור ורפואה סינית משלימה – על פי הרפואה הסינית, יובש בפה מעיד על חוסר איזון אלמנטלי בגוף הקשור לתפקודי הכליות והריאות. דיקור סיני ועשבי מרפא ספציפיים נחשבים לאפקטיביים בוויסות הפרשת הנוזלים וחידוש הלחות. אם אתם פתוחים לרפואה אלטרנטיבית, אולי זה כיוון שכדאי לנסות אותו במקביל.

וכמובן, חשוב תמיד לשתף ולהיוועץ ברופא שלכם לגבי היובש המטריד. הם יכולים לתת המלצות ספציפיות ומותאמות אישית למצב שלכם, ולפעמים זה דורש בדיקות עומק כדי לשלול בעיות בריאותיות אחרות.

טיפים חשובים למניעת יובש בפה עתידי

מעבר לטיפול בבעיה הקיימת, יש גם כמה צעדים חשובים שניתן לנקוט כדי להפחית את הסיכון ליובש בפה חוזר בעתיד:

  1. לשמור על היגיינת פה קפדנית, צחצחו שיניים לפחות פעמיים ביום עם משחה מתאימה, נקו בין השיניים בחוט דנטלי, והשתמשו קבוע במי פה. 
  2. להימנע ממזונות ומשקאות מייבשים אלכוהול, קפאין, מזון חריף או מלוח מאוד יכולים להחמיר יובש. נסו להימנע או לצמצם אותם, במיוחד לקראת השינה.
  3. להפסיק לעשן או ללעוס טבק מעבר לנזקים הבריאותיים הכלליים, עישון וטבק הם גורמים מרכזיים ליובש וגירוי של רקמות הפה. הפסקה יכולה משמעותית לשפר את המצב.
  4. להימנע מנשימה דרך הפה אם אתם סובלים מגודש כרוני באף, דברו על זה עם רופא א.א.ג. טיפול נכון בבעיות אף ונשימה יכול מאוד לסייע בצמצום שאיפת האוויר דרך הפה בלילה.
  5. לשמור על לחות בחדר השינה במיוחד בחורף או במזג אוויר יבש, דאגו לאוורר את חדר השינה ולהכניס אליו לחות בעזרת מכשיר אדים או צמחייה.
  6. לשתות הרבה מים במשך כל היום ככל שתקפידו על שתייה של לפחות 8 כוסות מים ביום, כך תפחית את הסיכון להתייבשות של הגוף והרקמות בלילה.

וכמובן – תקפידו על ביקורות שגרתיות אצל רופא, ותעדכנו אותם אם אתם חווים תסמיני יובש חריגים או מתמשכים. מעקב צמוד יכול לזהות את הגורמים מוקדם יותר ולטפל בהם ביעילות.

תוכן עניינים
אולי יעניין אותך גם