חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סוגי מדרסים – היתרונות והחסרונות של כל סוג ולמי הוא מתאים

כמה מכם חושבים על זה בכלל? על הדבר הזה שנמצא לנו בתחתית הגוף, סוחב אותנו ממקום למקום כל היום, סופג מכות ולחצים מכל עבר. כן, אני מדבר על כפות הרגליים שלנו! האמת היא, שאנחנו לוקחים אותן כמובן מאליו, לפעמים קצת מזניחים, ולא תמיד מודעים לחשיבות האדירה שלהן לבריאות ולתפקוד שלנו. אבל מסתבר שדווקא הדבר הקטן הזה, שאנחנו דורכים עליו מבוקר עד ליל, הוא מפתח קריטי לאיכות החיים שלנו. וכשמשהו לא מסתדר שם למטה – אנחנו מתחילים לסבול מכאבים, מבעיות יציבה, מקשיי הליכה, ולפעמים אפילו ממחלות ממש לא נעימות.

אז מה עושים? איך דואגים לתמיכה, לריפוד ולבריאות של כפות הרגליים? אחד הפתרונות היעילים והנפוצים ביותר הוא – מדרסים אורתופדיים. אבל מי היה מאמין שיש כל כך הרבה סוגים שונים שלהם? ולמי הם בכלל מתאימים? ואיך בוחרים את המדרסים האופטימליים עבורנו? 

למה בכלל צריך מדרסים?

לפני שנצלול לסוגים השונים של המדרסים, בואו רגע נבין למה הם בכלל כל כך חשובים. הרגליים שלנו, על אף הגודל הצנוע יחסית, נושאות בעול כבד ביותר – פשוטו כמשמעו! הן סופגות לחצים אדירים, מכות וזעזועים בלתי פוסקים, ודרוכות כל הזמן בעמידה ובתנועה שלנו. לאורך זמן, העומסים האלה יכולים לגרום לכל מיני תופעות לא נעימות כמו:

  • שחיקה והתבלות של כרית השומן הטבעית בכף הרגל.
  • עיוותים ולחצים על עצמות ומפרקי כף הרגל, שיכולים לגרום לכאבים ודלקות.
  • פגיעה במבנה הקשתות של כף הרגל (הקשת הרוחבית והאורכית).
  • שינויים לא רצויים בהליכה וביציבה הכללית של שאר הגוף.
  • התפתחות של בעיות כמו דורבן ברגל, פטרת רגליים, או "אצבעות פטיש".

וזה רק חלק מהסיפור. בעיות ברגליים יכולות בשרשרת להוביל לבעיות ביציבה, בעמוד השדרה, בברכיים ובירכיים, ואפילו ללחץ וכאבים במפרקי הידיים! כן כן, ההשפעה של כפות הרגליים מורגשת בכל הגוף מכף רגל ועד ראש.

ופה נכנסים לתמונה המדרסים האורתופדיים – הם מהווים מעין שכבה מתווכת בין הרגל לנעל, ולמעשה מייצרים סוג של תמיכה מותאמת אישית ומשטח דריכה אידיאלי. המדרסים האלו בנויים בצורה שנותנת תמיכה במבנה הקשתות, מאזנת את הלחצים, מרפדת ומגנה מפני זעזועים חדים מדי. בעצם, המדרס מאפשר לרגל להיות במנח האנטומי הטבעי והבריא עבורה, מה שיכול למנוע או להקל על המון מהבעיות שדיברנו עליהן.

במיוחד אנשים שכבר סובלים מכאבים כרוניים ברגליים, שעובדים בעמידה או בהליכה שעות ארוכות ביום, שעוסקים בפעילות ספורטיבית אינטנסיבית, או שפשוט הגיעו לגיל מבוגר יותר (בו כרית השומן הטבעית נשחקת) – צריכים את העזרה של מדרסים. אבל האמת היא שכמעט כל אחד יכול ליהנות משיפור תמיכה, יציבה ונוחות הליכה. השאלה היא רק איזה סוג של מדרס, ומה מתאים לנו ביותר.

סוגים עיקריים של מדרסים

וואלה, זה דווקא הולך להיות מעט יותר מורכב ממה שנדמה. כי בעצם, האימרה "כל המדרסים דומים" ממש אבל ממש לא נכונה. יש בחוץ אינסוף דגמים וסוגים, שמתאימים לצרכים שונים, לאנשים שונים ולמטרות שונות. בואו נכיר כמה מהסיווגים העיקריים:

מדרסים רכים וקשיחים: זה אחד ההבדלים הבולטים והחשובים ביותר בין סוגי המדרסים:

  • מדרסים רכים הם בדרך כלל עשויים מחומרים כמו ג'ל, סיליקון, או חומרים פולימרים גמישים. הם מתעצבים לפי כף הרגל ומייצרים שכבת ריפוד רכה ונעימה. מתאימים לאנשים שסובלים מיובש בעור כף הרגל, פצעים ושפשופים, או שעובדים הרבה בעמידה ממושכת על משטח קשיח.
  • מדרסים קשיחים הם עשויים מחומרים נוקשים יותר כמו פלסטיק או פחמן. הם מספקים תמיכה מבנית חזקה יותר לכף הרגל ולקשתות, ומתוכננים בעיקר למנוע תזוזה ולהחזיר את הרגל למנח האורתופדי הנכון. מתאימים לבעיות כמו קשתית נפולה (פלטפוס) או להקלה על דלקות כרוניות במפרקי הרגל.

כמובן שיש גם שילובים של חומרים קשיחים ורכים, כדי לתת גם תמיכה וגם ריפוד נוח. המפתח הוא לבחור את הסוג המתאים ביותר לבעיה הספציפית שלנו.

מדרסים מותאמים אישית ומדרסים מוכנים: קטגוריה חשובה נוספת היא האם המדרסים נעשו במיוחד לפי הצורה והמידה של כף הרגל שלנו, או שהם מוכנים מראש:

  • מדרסים מותאמים אישית מיוצרים אחרי סריקה מדויקת וממוחשבת של כף הרגל שלנו, ולפי מפת הלחצים הייחודית לנו. זה אומר שהם בנויים בדיוק במידות שלנו, ונותנים פתרון מדויק לבעיות האישיות. הם בדרך כלל מיוצרים לפי הזמנה ע"י טכנאים מיומנים או באמצעות הדפסה תלת-מימדית.
  • מדרסים מוכנים אלו מדרסים שנמכרים מהמדף בחנויות נעליים או בבתי מרקחת, ומגיעים במידות סטנדרטיות. הם בנויים ברמה של "מידה אחת מתאימה לכל", ומספקים תמיכה ושיפור כלליים של הנוחות. פחות מותאמים למצבים רפואיים מיוחדים.

אז באופן כללי – אם יש לכם בעיה אורתופדית ספציפית או כאבים חריפים, ודאי עדיף ללכת על מדרס מותאם אישית שיספק את הפתרון המיטבי. אבל להקלה כללית ושיפור תחושת הנוחות ביומיום, מדרס מוכן יכול להספיק בהחלט.

מדרסים לפי סוג הבעיה הרפואית: אפשר גם לסווג את המדרסים לפי הבעיות הספציפיות שהם מיועדים להקל עליהן או למנוע אותן:

  • מדרסים להקלה על כאבי רגליים כלליים – אלו בדרך כלל מדרסים רכים ומרופדים, שנותנים הקלה מהירה על כאבים ושפשופים הנובעים מעמידה או הליכה ממושכת.
  • מדרסים לקשתית נפולה/פלטפוס – אלו מדרסים קשיחים יותר עם תמיכת קשת פנימית, שמטרתם למנוע את השטחת כף הרגל ולהחזיר אותה למבנה האנטומי הנכון.
  • מדרסים למניעת פציעות ספורטיביות – ספורטאים ורצים למשל, יעדיפו מדרס עם בולמי זעזועים מיוחדים וריפוד מוגבר באזור העקב והקדמת כף הרגל. הם מונעים מיקרו-פגיעות חוזרות ונותנים יציבות בפעילות אינטנסיבית.
  • מדרסים לסוכרתיים – אצל חולי סוכרת יש חשיבות עליונה למנוע שפשופים ופצעים ברגליים, בגלל הסיכון לזיהומים. המדרסים האלו הם בדרך כלל מג'ל או סיליקון רך, עם חלוקת לחץ אחידה בכל כף הרגל.
  • מדרסים לבעיות ניוון מפרקים – כאן נדרשת תמיכה קשיחה אבל מרופדת סביב המפרקים הבעייתיים, כדי לשחרר מהם את הלחץ המופרז ולהקל על דלקות.
  • מדרסים לבעיות כאבי גב תחתון או ברכיים – לפעמים הבעיה בכלל לא מתחילה ברגל עצמה, אבל מדרס נכון יכול לשקם את היציבה כולה, לשפר את זווית הדריכה, ובכך להפחית מאוד לחצים מיותרים בגב ובמפרקי הרגליים.

כמובן שיש עוד סוגים רבים ומגוונים, אבל אלו הקטגוריות העיקריות שחשוב להכיר. לסיכום – לכל בעיה יש מדרס ייעודי שיכול ממש לשנות את חוויית ההליכה והתנועה שלנו מהקצה לקצה. העיקר להתאים נכון את הפתרון לצורך.

איך לבחור את המדרס שבדיוק בשבילי?

טוב, עכשיו כשאנחנו מכירים את נבכי עולם המדרסים האורתופדיים, מגיעה השאלה המרכזית – איך מתאימים את הפאזל הגדול הזה לרגליים היחידות והמיוחדות שלנו? אילו פרמטרים כדאי לקחת בחשבון? בואו נעבור על כמה שלבים שיעזרו לכם להתמקד ולבחור נכון:

לזהות את הבעיה או המטרה: קודם כל, חשוב להבין בדיוק מה אתם מנסים לטפל או למנוע. האם סובלים מכאבים חדים בעקב או בכף הרגל? האם יש בעיות של יציבה או תחושת עייפות מתמדת ברגליים? האם הרגליים נוטות להזיע או להצטבר בהן יבלות? או אולי פשוט רוצים להימנע מפציעות עתידיות ולהנות מהליכה או ריצה בנוחות מקסימלית? ככל שתדייקו יותר בזיהוי הצורך, כך יהיה קל יותר למצוא את המדרס שנותן לו מענה ספציפי.

להתייעץ עם מומחה: אחרי שיש לנו מושג לאן אנחנו רוצים להגיע, הגיע הזמן להתייעץ עם מי שממש מבין עניין. בין אם זה רופא אורתופד, פודיאטר (מומחה לכף הרגל) או אפילו יועץ מכירה מנוסה בחנות מדרסים – חשוב לתאר להם בפירוט את ההיסטוריה הרפואית שלנו, תחושות הכאב או אי הנוחות, וכמובן מה אנחנו מקווים להשיג. הם יוכלו להפנות אותנו לסוג המדרס והחומרים שהכי מתאימים למצב, ולספק טיפים חשובים לבחירה ושימוש נכון.

למדוד ולהתאים לנעליים: נקודה קריטית שאסור לפספס – גם את המדרס הכי מתקדם ומשוכלל צריך למדוד ולוודא שהוא יושב טוב דווקא בנעל הספציפית שלנו. אז אם אתם קונים מדרס חדש, תביאו איתכם את הנעל שתרצו להכניס אותו אליה, ותוודאו שהוא מתיישב בתוכה בצורה נוחה, בלי לחץ מיותר או תזוזה מצד לצד. אם זה מדרס מותאם אישית, תצטרכו אולי לקחת בחשבון שהוא עלול לשנות מעט את המידה של הנעל – אז אל תפחדו לבקש מהמומחה לוודא שאתם עדיין עם המידה האופטימלית.

לבדוק את סוג הפעילות והשימוש: כדי לדייק בבחירת הסוג והחומרים של המדרס, צריך לקחת בחשבון את אופי הפעילות היומיומי שלכם ואת השימוש העיקרי שלכם בנעליים. האם אתם עובדים רוב היום בעמידה? האם אתם מבלים שעות על המסלול או במגרש הספורט? האם אתם בעיקר יושבים במשרד ורק מדי פעם מטיילים? כל סגנון חיים וכל סוג של לחץ על כף הרגל – ידרוש מדרס שתומך ומרפד קצת אחרת. גם חשוב להתאים למזג האוויר השורר – אם אתם חיים באקלים חם, תעדיפו אולי מדרס מחומרים נושמים כמו לטקס ולא מחומרים סינתטיים שלא מאווררים מספיק את הרגל.

לתת זמן וסבלנות להסתגל: ודבר אחרון חשוב – ברגע שבחרתם וקניתם מדרס, אל תצפו לנס מיידי. לפעמים לוקח לרגל כמה ימים או אפילו כמה שבועות להתרגל למשטח החדש ולתמיכה אחרת ממה שהיא הכירה בעבר. אם אתם חשים אי נוחות קלה בשלבים הראשונים, זה לגמרי נורמלי. תתחילו להשתמש במדרס בהדרגה ולפרקי זמן קצרים, ועם הזמן תגדילו את המינון. אם גם אחרי כמה שבועות אתם חשים אי נוחות משמעותית או כאבים – חזרו לרופא או ליועץ, אולי צריך לעשות עוד כמה התאמות עד שנמצא בדיוק את נקודת האיזון המושלמת עבורכם.

ככל שתקפידו לעבור בצורה מסודרת את השלבים האלו, תוכלו להיות בטוחים שבחרתם במדרס האופטימלי לצרכים שלכם. ויותר מזה, גם תדעו להשתמש בו נכון כדי למקסם את התוצאות הרצויות בהקלה על הכאב, שיפור היציבה ואיכות החיים הכללית. אז תתעקשו על ההתאמה המדויקת ביותר – הרגליים שלכם בהחלט ראויות לזה!

סוגי מדרסים

וכמה עולה התענוג? פירוט עלויות

אז עכשיו אתם בטח שואלים – וואו, נשמע מעולה כל הקונספט הזה של מדרסים אישיים ומותאמים. אבל כמה זה הולך לעלות לי בכיס? האם זה לא יקר מדי בשביל רוב האנשים? בואו נסתכל קצת על סדרי הגודל של המחירים:

מדרסים מוכנים (לא מותאמים אישית) שאפשר למצוא בחנויות נעליים או בבתי מרקחת, נעים בטווח מחירים שבין 70 ל-400 שקלים, תלוי באיכות החומרים ובמורכבות המבנה. ברוב המקרים, אפשר למצוא מדרסים טובים ויעילים סביב ה-200 שקל. זה לא זול זול, אבל בהחלט נגיש לרוב האנשים להשקעה חד פעמית או תקופתית.

לעומת זאת, מדרסים מותאמים אישית שנבנים במיוחד למבנה כף הרגל האישית שלנו, הם כבר עניין אחר. המחיר שלהם יכול להתחיל ב-600 שקלים ולהגיע עד 1,500 או 2,000 שקל במקרים מורכבים. המחיר תלוי בעיקר בסוג המכשור והטכנולוגיה שמשתמשים בהם כדי למפות את הרגל (כמו סריקת תלת מימד למשל), באיכות חומרי הגלם, ובמורכבות הבעיה הרפואית שהמדרס בא לתת לה מענה.

אין ספק שבמקרים האלה מדובר בהשקעה משמעותית יותר מבחינה כלכלית, אבל חשוב לזכור כמה דברים:

  1. מדרסים מותאמים אישית הם פתרון לטווח ארוך – הם אמורים להחזיק בין שנה לשלוש שנים, ובמהלכם לתת תמיכה אופטימלית לרגל ולמנוע המון בעיות עתידיות.
  2. במקרים של בעיות רפואיות או כאבים כרוניים – מדרס איכותי יכול להיות שווה זהב מבחינת שיפור איכות החיים והפחתת ההוצאות על טיפולים תרופתיים או רפואיים אחרים.
  3. כשמחלקים את ההשקעה על פני "חיי המדרס", מדובר בעלות יומית נמוכה מאוד יחסית לתועלת העצומה.
  4. אם יש פגיעה משמעותית בתפקוד או ביכולת לעבוד – הרי שזה קריטי להשקיע במדרס שישקם את היכולות האלו וישפר את הפרנסה שלנו.

כמובן שלא כל אחד יכול או צריך להרשות לעצמו מדרס אישי ויקר. אבל בהחלט כדאי לכם לבדוק את כל האופציות, ולראות אם קופת החולים או ביטוח הבריאות שלכם לא מכסים לפחות חלק מההוצאה במקרים מסוימים של צורך רפואי מובהק.

בכל מקרה, אני ממליץ לחשוב על ההשקעה במדרסים איכותיים כמו השקעה לטווח הארוך בבריאות, ניידות ואושר שלנו. ממש כמו שמתאמצים לאכול נכון, לעשות ספורט ולשמור על אורח חיים בריא – ככה גם חשוב לטפח את בסיס התמיכה של כל הגוף שלנו, את הרגליים. כי אם לא נשקיע בהן עכשיו את הזמן והמשאבים – בטוח נשלם על כך ביוקר בהמשך, בכאבים ובהגבלת תנועה חלילה. תחשבו על זה בצורה הזו – וההחלטה על סוג המדרס ועלותו תהיה טבעית וקלה לאין שיעור.

תוכן עניינים
אולי יעניין אותך גם