חברה גברים, יש לי שאלה בשבילכם: מה עולה לכם בראש כששומעים את המילה "פילאטיס"? אולי אתם מדמיינים חבורת נשים בבגדי ספורט צמודים, משתזפות באולם מואר באור ניאון ומתמתחות בתנוחות מוזרות? ובכן, אם זו התמונה שיש לכם – אתם ממש לא לבד. יש סטיגמה רווחת שפילאטיס זה משהו "נשי", מעין גרסה אירובית של יוגה שמתאימה רק לבנות. אבל מסתבר שזו סתם דעה קדומה שרחוקה מאוד מהאמת.
פילאטיס יכול להיות מצוין ומועיל בדיוק באותה מידה גם לגברים, ויותר ויותר מכם מגלים את זה בשנים האחרונות. אז מה בדיוק פילאטיס נותן לנו הגברים? למה זה כל כך טוב בשבילנו? האם יש הבדל באימון בין המינים? ואיך בכלל נראה שיעור פילאטיס טיפוסי למתחילים?
האם פילאטיס באמת מתאים גם לגברים?
אז בואו נתחיל מלהתמודד עם הפיל שבחדר (פילאטיס, פיל, קצת דומה לא?). האם פילאטיס זה באמת גם בשביל גברים? או שהדעה הקדומה הזו נכונה? ובכן, התשובה החד משמעית היא – ברור שפילאטיס מתאים גם לגברים! למעשה, השיטה פותחה במקור דווקא על ידי גבר ובשביל גברים – ג'וזף פילאטיס שהיה מתעמל ומאמן כושר, והתחיל ללמד את השיטה שפיתח לחיילים פצועים במלחמת העולם הראשונה. רק אחר כך התרחבה השיטה והפכה פופולרית מאוד בקרב רקדניות בלט ונשים בכלל.
אבל ביסודו של דבר, אין שום דבר מגדרי באימון הזה. להפך, הוא מתאים לכל מי שרוצה לחזק את שרירי הליבה, לשפר את הגמישות, היציבה והקואורדינציה, ולהרגיש יותר טוב עם הגוף והתנועה שלו. נכון, בערך 90% מהמשתתפים בשיעורי פילאטיס כיום הן נשים. אבל זה לא אומר שזה הדבר הנכון או הטבעי. זה פשוט מצב שנובע מתפיסה תרבותית ושיווקית מוטעית. אין שום סיבה שבחור לא יוכל להנות מפילאטיס ולהפיק ממנו תועלת, בדיוק כמו בחורה. עם השנים, יותר ויותר גברים מגלים את היתרונות ומצטרפים לחגיגה. ויש היום לא מעט מדריכים ואולמות שמתמחים בפילאטיס לקהל הגברי דווקא.
אז בואו נשים את הדעות הקדומות בצד ונסתכל על העובדות – פילאטיס זה כלי אימון רב עוצמה ויעיל, שיכול לתת מענה לצרכים של כל אחד ואחת. ואנחנו הגברים אולי דווקא נרוויח ממנו יותר מכולן! אז אל תתביישו לתת לזה צ'אנס, גם אם זה אומר להיות היחידים עם זקן וחזה שעיר בין כל הבנות…
מה היתרונות של פילאטיס לגברים?
טוב, אז אולי השתכנעתם שאין סיבה שגבר לא יתאמן בפילאטיס. אבל בטח השאלה הגדולה שעולה אצלכם היא – מה בדיוק יש לי להרוויח מזה? איך זה ישפר לי את הביצועים והכושר? הנה כמה מהיתרונות המרכזיים שפילאטיס מציע בייחוד לנו, הגברים:
חיזוק של שרירי הליבה (Core) – הליבה זו למעשה קבוצת השרירים העמוקים באזור הבטן, המותניים והגב התחתון. הם אחראים על היציבה, שיווי המשקל והיציבות של הגוף כולו. המון מהתרגילים בפילאטיס מכוונים לחזק את אזור הליבה. למה זה חשוב במיוחד לגברים? כי לרובנו יש נטייה להתמקד יותר בשרירים החיצוניים כמו חזה, כתפיים וזרועות. אבל ליבה חזקה היא הבסיס לכל פעילות גופנית, ומאפשרת לנו למנף כוח וליצור תנועה יציבה ובטוחה יותר בכל ספורט ואימון.
שיפור הגמישות – סטטיסטית, גברים נוטים להיות הרבה פחות גמישים מנשים. בגלל הורמון הטסטוסטרון, השרירים והרקמות שלנו נוקשים וצפופים יותר מטבעם. וזה רק הולך ומחמיר עם הגיל והישיבה הממושכת. גמישות ירודה מגבילה טווח תנועה, מעלה את הסיכון לפציעות ומשפיעה לרעה על הביצועים הספורטיביים שלנו. פילאטיס שם דגש עצום על שיפור הגמישות, ההארכה של השרירים והרקמות, והגדלת טווחי התנועה בכל המפרקים. ככל שתתאמנו יותר – תגלו איך הגוף שלכם הופך זורם, נינוח ומתנועע ביתר קלות. וזה מורגש לא רק על המזרן – אלא גם במגרש הכדורסל, במסלול הריצה או בחדר המיטות…
מניעת כאבי גב – אחד הדברים הכי שכיחים אצל גברים, במיוחד עם העלייה בגיל, הם כאבים ואי נוחות באזור הגב התחתון. זה נובע בעיקר מחולשת שרירי הליבה, קיפוח שרירי הגב והבטן, ויציבה לקויה. הדגש של פילאטיס על חיזוק כל האזורים האלו, תוך הקפדה על יציבה נכונה ויישור הגוף, יכול לסייע מאוד במניעה ושיקום של בעיות גב. ואין הרבה דברים יותר משמעותיים לאיכות החיים מאשר גב חזק ובריא, נכון חבר'ה?
שליטה, קואורדינציה ודיוק – רוב התרגילים בפילאטיס הם לא סתם תנועות מונוטוניות של חזרות. הם דורשים מודעות גבוהה, שליטה מאוד מדויקת בגוף, ותיאום בין נשימה, יציבה ותנועה. זה מפתח קואורדינציה, גוף יציב ומאוזן, ושליטה טובה יותר בשרירים. מיומנויות שיעזרו לכם בכל ספורט ופעילות אחרת שתעשו.
פילאטיס זה אימון כוח! זו אולי ההפתעה הגדולה – פילאטיס מספק אימון כוח מצוין, גם בלי להרים משקולות כבדות. השיטה עובדת המון עם התנגדות עצמית של הגוף ומשקל גוף. וכשמבצעים את התרגילים בצורה מדויקת ומושלמת – זה עומס רציני על השרירים, שבהחלט בונה כוח ועצמה. זה לא יהפוך אתכם לשוורצנגר, אבל בהחלט יחטב וינפח את השרירים כמו שצריך.
אז רואים שפילאטיס מציע לנו גברים חבילה די מנצחת – גוף חזק, גמיש ויציב יותר, עם פחות כאבים ועם תפקוד שיא. מי יכול לבקש יותר מזה?
למי מתאים במיוחד להתאמן בפילאטיס?
אז זה די ברור שכל גבר יכול להרוויח מפילאטיס. אבל בואו נסתכל על כמה קבוצות ספציפיות שימצאו בזה ערך מיוחד:
- גברים עם עודף משקל – יש הרבה סטיגמות על פילאטיס כאימון למשקל נוצה בלבד. אבל זה ממש לא נכון! פילאטיס יכול להתאים לכל מבנה גוף ומשקל, גם אם אתם רחוקים מלהיות דקיקים. בעצם, גברים מלאים במיוחד יכולים להרוויח מכך המון – בשיפור היציבה, הקלת העומס על הגב והברכיים, ובניית שרירים חזקים שתומכים בגוף. בנוסף, השיטה מציעה שלל ווריאציות ורמות קושי, והמורה יכול תמיד להתאים את האימון לכל אחד.
- ספורטאים ואנשים פעילים – רבים מהספורטאים המקצועניים בעולם משלבים פילאטיס כחלק מאימון הכושר השגרתי שלהם. הסיבה פשוטה – פילאטיס משלים באופן מדהים כמעט כל פעילות ספורטיבית אחרת. הוא מחזק את מרכז הכוח של הגוף, משפר גמישות ויציבות של המפרקים, ובכך מאפשר ביצועי שיא ומונע פציעות. זה נכון לגולשים, אצנים, שחקני כדור, מרימי משקולות ועוד. חבר'ה, אם קוביאנט בראיינט היה עושה את זה…
- גברים מבוגרים (או צעירים מבפנים) – הצד היפה בפילאטיס זה שהוא לא ספורט של גיל. הוא מתאים לכל הגילאים, ובמיוחד יעיל להזדקנות בריאה ותקינה. עם השנים, אנחנו מאבדים מסת שריר, צפיפות עצם וגמישות. פילאטיס ממש עוזר להאט את ההידרדרות הזו, ושומר על הגוף חזק, יציב וזורם. זה יכול למנוע המון מחלות ופציעות שכיחות בגיל השלישי כמו אוסטיאופורוזיס, דלקות מפרקים ונפילות.
- אלה שסובלים מכאבי גב או פציעות – אם אתם סובלים מבעיות ברקמות הרכות, פריצות דיסק, או אפילו פציעות מסוימות – פילאטיס יכול להיות הכלי השיקומי האולטימטיבי בשבילכם. התרגילים המדויקים שמתמקדים בליבה ובגב, בשילוב נשימות ויציבה מחושבת, יעזרו להקל על הכאב, לחזק את השרירים התומכים בעמוד השדרה ולשקם בהדרגה את התפקוד. כמובן שבמקרים כאלה חשוב במיוחד לעשות את זה בהדרכת מורה מוסמך שיודע להתאים אישית את האימונים.
אז בקיצור, לא משנה באיזה שלב אתם בחיים או באיזה כושר גופני – פילאטיס יכול להיות מותאם בדיוק לצרכים שלכם, ולתת לכם את מה שאתם הכי צריכים כדי להרגיש ולתפקד יותר טוב. מתאים לכל הגברברים!
איך נראה שיעור פילאטיס טיפוסי לגברים מתחילים?
אז בטח מתחיל לגרד לכם להתנסות בפילאטיס. אבל אתם עדיין תוהים – מה בדיוק עושים שם? איך מתנהל שיעור? האם אני אתמודד? בואו ניקח אתכם לסיבוב וירטואלי בשיעור פילאטיס טיפוסי למתחילים גברים, כדי לתת לכם טעימה:
השיעור מתחיל בדרך כלל עם חימום של כמה דקות – לרוב דרך הליכה או תנועות זורמות כמו הנפות רגליים וידיים, כדי להביא חום לגוף ולהתניע את הנשימה והזרימה. לאחר מכן, המדריך מתחיל להנחות לסדרה של תרגילים בסיסיים על מזרן – בעיקר בשכיבה או בישיבה. הדגש מושם על יציבת הגוף, שליטה במרכז הכוח, נשימות עמוקות, ותנועות מדויקות ומבוקרות.
התרגילים האופייניים הם למשל:
- "מאה" (The Hundred) – שכיבה על הגב, הרמת ידיים ורגליים, ונשימות מהירות לחיזוק מרכז הגוף.
- "רולאפ" (Roll Up) – גלגול של הגב מהמזרן לישיבה תוך כדי שמירת יציבה, להארכת עמוד השדרה.
- "חצי מעגל ברגל יחידה" (Single Leg Circle) – תנועה מעגלית איטית של כל רגל, לעבודה על יציבה ובקרה באגן ומפרק הירך.
- "גשר" (Bridge) – השכיבה על הגב, הרמת האגן כלפי מעלה בלי לכופף את הגב, לחיזוק שרירי הישבן והירכיים.
- "שכיבת סמיכה" (Plank) – בניית יציבה על הידיים והרגליים, לחיזוק הליבה כולה ולאתגר ליציבות.
ויש עוד המון טריקים בשרוול – תרגילים עם כדור, רצועות, קפיצים, מכשירים מיוחדים ועוד. אבל המשותף לכולם הוא העבודה האיטית, השליטה הגבוהה, והקשב המלא לגוף ולנשימה.
בסוף השיעור, בדרך כלל נעשה מתיחות סטאטיות של השרירים העיקריים שעבדו, ואולי כמה תרגילי נשימה או מדיטציה קלים, כדי להירגע ולהביא איזון לגוף שעבד קשה.
מבחינת עצימות, זה ממש תלוי באימון ובמורה. יש שיעורי מתחילים שהם עדינים מאוד, ויש שיעורים שהם אתגר של ממש גם לחובבי כושר ותיקים. קצב האימונים משתנה – יכול להיות דינמי ומהיר, או איטי ומרגיע. אבל בכל מקרה, לא מדובר בסוג של אימון אירובי או קרדיו שובר מתח. הזיעה פה מגיעה דווקא מהמיקוד, מהמאמץ השרירי, ומהמודעות. ואל דאגה – אף אחד לא יצפה מכם לבצע תרגילים אקרובטיים או להתעמל כמו בלרינה. כל אחד מתקדם בקצב שלו.
בקיצור – שיעור פילאטיס אופייני משלב עבודה של כל הגוף, עם דגש חזק על מרכז הכוח, טכניקה, שליטה, ואיכות התנועה האיטית. זה אימון מלא, מאתגר ומספק – אבל דורש גם הקשבה עמוקה לגוף ולנשימה. אז אם אתם מוכנים להתפשר קצת על מהירות וכוח מטורף, ולהתמסר לאיכויות העדינות והפנימיות יותר של התנועה – הגעתם למקום הנכון!